zondag 29 augustus 2010

Simpele smeuige zalmtaart

Hoofgerecht, buffet, 4 personen

Ingredienten
  • 675 gr. bloemige aardappelen (bidstar, irene, eigenheimer), geschild en in stukjes.
  • 600 ml melk
  • 550 gr. zalmfilet (zonder huid, diepvries)
  • 75 gr. boter + extra om ovenschaal in te vetten
  • 40 gr. bloem

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schep de aardappelen in een pan kokend water met zout. Doe de deksel erop en kook in 15-20 minuten gaar.

Schenk ondertussen melk in een hapjespan leg hierin de zalm, zorg dat de zalm helemaal bedekt is met melk en pocheer de zalm in 3-4 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Schep de zalm met een spaan op een bord en zet even weg totdat hij voldoende is afgekoeld om vast te pakken met je handen. Verdeel de zalm dan met de hand in stukken en let erop dat je graten eruit haalt. Schenk kookvocht door een zeef in een maatbeker.

Smelt helft van de boter in een grote pan met anit aanbaklaag. Roer de bloem erdoor en bak deze roux al roerend 2 minuten. Schenk het kookvocht er beetje bij beetje bij en klop goed na elke toevoeging. Draai het vuur lager zodra alle kookvocht op is en laat saus 6-8 minuten zachtjes pruttelen (af en toe roeren) tot hij iets is ingedikt en ingekookt. Breng op smaak met peper en zout.

Laat de aardappelen uitlekken en kiep ze terug in de pan. Geef ze een paar minuten om de drogen, af en toe schudden (zo komen onderste aardappelen los van de bodem). Stamp de aardappelen fijn roer de overgebleven boter erdoor en voeg zout en peper toe.

Vet een diepe ovenschaal licht in met extra boter en schenk er enkele eetlepels van de saus in. Verdeel de stukken zalm over de schaal en schenk de rest van de saus erover totdat zalm onder saus staat. Wacht even totdat er zich een dun velletje heeft gevormd en verdeel dan de aardappelpurree erover. Strijk de puree glad en teken er gewenst een leuk patroon in met vork. Bak de zalmtaart 25-30 minuten of totdat hij door en door warm is en aan de randen een goudkleurig randje heeft. Schep op borden en serveer direcht.

Tip: Strooi er kruiden (dille) en garnalen over wanneer de taart nog 10 minuten in de oven moet.

Bron: Snel en simpel door Ainsley Harriott

Geen opmerkingen:

Een reactie posten