dinsdag 24 augustus 2010

Filotaart met gerookte zalm & prei

Hoofdgerecht 6 personen

Ingredienten
  • 4 preien, witte gedeelte in lengte gesneden
  • 350 gr. ricotta
  • 250 gr. geraspte gruyere
  • 25 gr. geraspte parmezaan
  • 0,5 bosje peterselie fijngehakt
  • 2 el dille fijngehakt
  • 2 el kappertjes uitgelekt
  • 1 pak filodeeg ontdooid
  • 100 gr. gesmolten boter
  • 200 gr. gerookte zalm in plakjes
  • 1 el zwart sesamzaad
Materialen
  • Stoommandje of pan (voor prei)
  • Kom
  • Bakblik (cake)
  • Bakpapier

Bereidingswijze
Kook/stoom de prei in 8-10 minuten totdat deze net gaar is.

Meng in kom kazen (ricotta, gruyere & parmezaan), kappertjes en kruiden met prei.

Leg de vellen filodeeg op elkaar en snijd deze door de midden zodat je 20 lange helften hebt. Stapel ze op en bedek met vochtige theedoek (tegen uitdrogen).

Bekleed bakblik met bakpapier

Bestrijk 5 vellen dun met boter en leg deze op elkaar. Leg dit stapeltje in bakblik. Beleg bovenste vel met 1/4 van mengsel.

Beboter nog 5 vellen en leg bovenop mengsel. Beleg met 1/3 van nog overgebleven mengsel en bedek met zalm. Verdeel de helft van overgebleven mengsel over zalm.

Maak stapeltje van 5 beboterde vellen en leg op deze laag. Verdeel laatste mengsel hierover. Dek deze laag af met 5 laatste beboterde vellen. Bestrijk bovenste vel met boter en strooi hierover de sesamzaadjes.

Verwarm oven voor op 180 graden.

Zet taart 15 min in koelkast totdat boter hard is.

Bak taart in 40 minuten goudbruin op 180 graden.

Bron: Delicious

Geen opmerkingen:

Een reactie posten