zaterdag 16 oktober 2010

Runderstoofpot

Hoofdgerecht 6 personen

wachttijd: 12 uur
bereidingstijd: 3 uur 45 min
kcal: 575

Ingredienten
  • 1 bouquet garni van 1 laurierblad, 4 takjes tijm en 4 takjes peterselie
  • 1/2 l rode wijn (liefst een Bourgogne)
  • 1 kg magere runder- of sukadelappen, in blokken van 3 cm
  • 4-5 el olijfolie
  • 100 g mager rookspek, in blokjes
  • 200 g winterwortel, in schuine plakken
  • 2 uien, in parten
  • 2 el bloem
  • 40 ml cognac
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • 200 ml runderbouillon
  • 60 g boter of margarine
  • 250 g kastanjechampignons
  • 20 kleine uitjes of 10 sjalotjes, gehalveerd
  • 1 el suiker
  • zout
  • peper
  • 2 el fijngesneden peterselie

Bereidingswijze
Doe het bouquet garni in de wijn en laat het vlees hierin 1 nacht afgedekt marineren. Zeef de marinade en bewaar het vocht. Neem het bouquet garni uit de wijn en houd het apart. Dep het vlees droog met keukenpapier.

Verhit 1 el olie in een braadpan en bak de spekjes in ± 10 min. knapperig op laag vuur. Neem de spekjes uit de pan en voeg nog 1 el olie toe. Roerbak de wortel en ui in het spekvet in ± 8 min. goudbruin. Neem de groenten uit de pan en voeg nog 2 el olie toe. Bak het vlees op een hoog vuur in delen van 300-350 g rondom bruin (als u te veel ineens toevoegt, koelt het vet te veel af en schroeit het vlees niet meer mooi dicht). Voeg eventueel nog 1 el extra olie toe. Strooi de bloem over het vlees en bak het al omscheppend nog ± 2-3 min. Voeg de groenten, spekjes, cognac en het  marinadevocht toe en breng het geheel aan de kook. Roer de stoofpot goed om, zodat ook de aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg het bouquet garni toe met de knoflook en bouillon.

Breng alles aan de kook en laat de boeuf ± 21/2 - 3 uur stoven op het laagste vuur, met het deksel op de pan. Roer nu en dan om. Verhit ± 30 min. voor het einde van de stooftijd de boter in een koekenpan. Bak de champignons en uitjes in ± 20 min. goudbruin op half hoog vuur.

Voeg dit toe aan de stoofpot en laat alles nog eens ± 20 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met zout, peper en de suiker. Verwijder het bouquet garni. Garneer met de peterselie.

Bron: http://www.deliciousmagazine.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten