zaterdag 4 september 2010

Melanzane alla parmigiana (aubergine, mozzarella, tomaat uit de oven)

Bijgerecht 6 personen

Ingredienten
  • 3 grote stevige aubergines
  • olijfolie
  • 1 ui, gehalveerd en fijngehakt
  • halve bol verse knoflook, gepeld en tenen in plakjes gesneden
  • 1 opgehoopte theelepel gedroogde oregano
  • 2 blikken gepelde tomaten a 400 gr. of 1 kg verse tomaten
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • scheutje wijnazijn
  • flinke handvol verse basilicum
  • 4 flinke handen geraspte parmezaanse kaas
  • 2 handenvol gedroogd broodkruim
  • paar blaadjes verse oregano gehakt
  • 1 bol buffelmozzarella van 150 gr.

Bereidingswijze
Haal de steeltjes van de aubergine en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Zet even opzij. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verhit de grillpan tot hij goed heet is. Doe onderstussen 2-3 eetl. olijfolie in grote pan op matig vuur. Doe uitjes, knoflook, gedroogde oregano hierhin en bak ze 10 min totdat de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft. Als de de tomaat uit blik hebt roer ze dan stuk. Als je verse hebt (is uiteraard lekkerder), prik er dan gaatjes in en leg 40 sec in kokend water. Schep ze met schuimspaan uit de pan en leg ze 30 sec in een pan koud water, trek vel eraf, knijp voorzichting de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe tomaat, bij de uitjes knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het mengsel 15 min zachtjes pruttelen.

Rooster de aubergines ondertussen totdat ze aan beide kanten iets geblakerd zijn. Het kan zijn dat je het in porties moet doen. Schep je plakken die klaar zijn op een schaal. Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is op smaak met beetje peper en zout, kleine scheutje wijnazijn en basilicum. Je kunt de saus grof laten of pureren met staafmixer.

Doe in ovenschaal van 25 x 12 -15 cm een laagje
tomatensaus, daarna laagje parmezaan gevolgd door enkele laag aubergineplakken. Herhaal totdat alle ingredienten op zijn en eindig met flinke laag saus met daarop flink wat parmezaan. Hussel broodkruim met beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de kaas. Hierop leg je plakjes mozzarella. Zet de schaal half uur in de voorverwarmde oven, totdat de bovenkant lekker krokant en goudbruin is. Je kunt het beste de schaal direct opdienen, hoewel deze koud ook erg lekker is.

Bron: Jamie's Italie van Jamie Oliver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten