zondag 17 oktober 2010

Spinaziepita met sesam

Hoofdgerecht 24 stukken

Bereidingstijd 1 uur en 15 minuten
Per portie ca 110 kcal

Ingredienten
  • 25 gr filodeeg
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 750 gr diepvries spinazie
  • 1 bosje peterselie
  • 150 gr feta
  • 50 gr boter + een beetje
  • 2 el broodkruim
  • 5 el melk
  • 2 eieren
  • zout en peper
  • bloem
  • 1 eidooier
  • ca. 2 el sesamzaad

Bereidingswijze
Laat het filodeeg ontdooien. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de olie in de pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg de bevroren spinazie en ca 2 el water toe. Laat de spinazie op middelhoog vuur afgedekt ontdooien.

Was de peterselie, schud hem goed droog en hak hem grof. Verbrokkel de feta. Smelt 50 gr boter.

Laat de spinazie uitlekken en druk het vocht eruit. Meng hem met de peterselie, de feta, broodkruim, de melk en de hele eieren. Breng op smaak met peper en zout.

Vet een springvorm in en bestuif met bloem. Leg 2 vellen filodeeg zo in de vorm dat ze over de rand liggen. Bestrijk het deeg met wat gesmolten boter. Leg er nog 4 vellen deeg op en bestrijk ze met boter.

Verwarm de oven voor (elektrisch 175, hetelucht 150, gas stand 2). Vul de vorm met het spinziemengsel en leg de overhangende randen deeg eroverheen. Leg de overgebleven vellen 1 voor 1 op de taart bestrijk ze allemaal met wat boter. Vouw het overhangende deeg naar het midden en druk het aan. Bak het geheel in ca 20 min in de oven. klop de eidooier los met 1 tl water en bestrijk de taart ermee. Strooi het sesamzaad erover en zet nog 5-10 min in de oven.

Je kunt de taart warm of koud eten.

Bron: Foodies oktober 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten