zaterdag 16 oktober 2010

Eendenborstfilet met knoflooksaus en vijgen

Hoofdgerecht 4 personen

bereidingstijd: 35 min
kcal: 950

Ingredienten
100 g walnoten, gepeld
4 tenen knoflook, fijngesneden
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 1/2 dl walnotenolie
2 el fijngesneden peterselie
2 eendenborstfilets à 300 g
6 verse vijgen, gehalveerd
1 el verse rozemarijn, fijngesneden

Bereidingswijze
Maal de walnoten en knoflook fijn met een vijzel of in de keukenmachine. Meng ze met 2 el koud water en zout en peper naar smaak tot een fijne pasta. Voeg in een dun straaltje al mengend zoveel olie toe dat een dikgebonden saus ontstaat. Meng tot slot de peterselie erdoor en laat de saus minstens 30 min. op smaak komen.

Snij het vel van de eendenborstfilets kruislings elke centimeter in. Leg de filets met hun velkant in een hete, droge koekenpan en bak ze ± 8-10 min. (afhankelijk van de dikte) tot het vel deels is uitgesmolten en knapperig en krokant is. Keer de eendenborstfilets en bak ze in nog ± 4-6 min. mooi bruin en van binnen rosé. Laat de eendenborst op een plank onder aluminiumfolie ± 5 min. rusten.

Schep intussen, wanneer genoeg vet uit de eendenborst is uitgesmolten, 2-3 el eendenvet in een andere pan met dikke bodem. Leg de vijgen erin. Bestrooi ze met de rozemarijn en zout en peper naar smaak. Smoor de vijgen met het deksel op de pan in ± 5-8 min. zachtjes gaar op het laagste vuur. Keer ze halverwege.

Snij de filets in plakjes en leg deze dakpansgewijs op 4 warme borden. Schep de vijgen en de aillade naast de eendenborst.

Tip: De aillade met het fijne notenaroma past perfect bij de eendenborstfilets. Lekker met in eendenvet gebakken krielaardappeltjes (Pommes Sarladaises).

Bron: http://www.deliciousmagazine.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten