donderdag 2 september 2010

Roodbaars met een korst van kervel en dragon en coquille st.Jacques, pompoensaus en kruidenolie

Hoofdgerecht 4 personen

Ingredienten
  • 1/4 oud wit brood zonder korst
  • 25 g kervel
  • 25 g dragon
  • scheutje olijfolie
  • 4 roodbaarsfilets
  • 4 St. Jacobsschelpen

Pompoensaus:
  • 1 dl kreeftenbouillon
  • 1 dl visbouillon
  • 200 g pompoen, brunoise gesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • mespuntje saffraan
  • scheutje witte wijn
  • scheutje room
  • boter

Kruidenolie:
  • 250 ml extra vergine olijfolie
  • 10 g bieslook
  • 10 g kervel
  • 10 g dille
  • 10 blaadjes basilicum
  • 2 takjes dragon (alleen de blaadjes)

Bereidingswijze 

Kruidenolie:

Pureer de bieslook, kervel, dille, basilicum, dragon met een scheut olijfolie in de blender en haal deze kruidenolie door een zeef. Breng op smaak met zout en peper.

Voorbereiding pompoensaus:

Fruit het sjalotje in de boter. Blus dit af met een scheutje witte wijn, voeg de beide bouillons toe en kook dit een beetje in. Voeg de pompoen en saffraan toe en laat dit in 20 minuten zachtjes gaar worden. Pureer dit in de blender of met een staafmixer en haal dit wederom door een zeef. Probeer de saus warm te houden!

Voorbereiding roodbaars:

Verwarm ten eerste de oven voor op 180 graden Celsius. Draai de kervel, dragon, een scheutje olijfolie en wit brood fijn in een keukenmachine. Smeer elke roodbaarsfilet lekker in met een deel van het kruiden-broodmengsel. Bestrooi de filets met zeezout en versgemalen zwarte peper. Leg dit vervolgens in een beboterde ovenschaal.

Bereiding:

Doe de roodbaarsfilets in de oven voor ongeveer 10 minuten. Snijd de St. Jacobsschelpen horizontaal door het midden en bak ze in een klein beetje boter mooi bruin en gaar. Prepareer de zelfgekozen lentegroentes zoals groene asperges en worteltjes. Maak het bord op met de roodbaars, de St. Jacobsschelp, de pompoensaus, de lentegroentes en de kruidenolie en wees hierin lekker creatief! Veel eetplezier!

Bron: Wie is de chef mei 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten